- Μητρόδωρος
- Όνομα ιστορικών προσώπων της αρχαιότητας.
1. Λαμψακηνός φιλόσοφος (5oς αι. π.Χ.). Μαθητής του Αναξαγόρα, είναι γνωστός για την αλληγορική ερμηνεία της Ιλιάδας του Ομήρου.
2. Χίος φιλόσοφος και ιστορικός (4ος αι. π.Χ.). Μαθητής και οπαδός του Δημόκριτου και δάσκαλος του Ανάξαρχου. Υπήρξε ο σημαντικότερος από τους νεότερους ατομικούς φιλόσοφους. Υιοθέτησε από την Ελεατική σχολή την έννοια του διαστήματος ως αιώνιου, άπειρου και ακίνητου· την ατομική θεωρία του Δημόκριτου τη δέχτηκε, αντίθετα, με βαθύ σκεπτικισμό, μόνον ως υπόθεση. Η αρχή του Περί φύσεως συγγράμματός του που διασώζεται: «Κανείς μας δεν γνωρίζει τίποτα, ούτε καν αν γνωρίζουμε κάτι ή όχι...» προσδιορίζει τον Μ. ως πρόδρομο των σκεπτικών φιλοσόφων. Ο Μ. ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη ατμοσφαιρικών φαινομένων, με την προϊστορία της Τροίας (Τρωικά) και με την ιστορία της Ιωνίας (Ιωνικά).
3. Λαμψακηνός ο νεότερος (330 – 278/277 π.Χ.). Υπήρξε μαθητής και φίλος του Επίκουρου στον οποίο αφιέρωσε πολλά έργα. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει τα εξής έργα του: Περί αισθήσεων, Περί Επικούρου ασθενείας, Περί πλούτου, Περί ευγενείας κ.ά. Από τα οποία όμως δεν σώζονται παρά ελάχιστα αποσπάσματα.
4. Ποιητής επιγραμμάτων (6ος; αι. μ.Χ.). Ορισμένα από τα επιγράμματά του περιέχονται στην Παλατινή Ανθολογία, όπως επιτύμβιες επιγραφές αγαλμάτων και μαθηματικά προβλήματα σε στίχους, ενδιαφέροντα για την ιστορία της διδασκαλίας των μαθηματικών κατά την αρχαιότητα.
Προτομή του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Μητρόδωρου του Λαμψακηνού.
Dictionary of Greek. 2013.